
הליך פלילי הוא הליך אותו המדינה יוזמת ומנהלת בעזרת סיוע מקצועי של עורך דין המייצג את הפרקליטות. אותו עורך דין ינסה לקבוע את האשמה של הנאשם בעבירה פלילית. לעומת זאת, הליך אזרחי הוא הליך בו מי שיוזם את הגשת התלונה הוא הנפגע כתוצאה מאדם שביצע את העבירה פלילית. עורך דין פלילי לרוב ימונה לייצוג הנאשם ומטרתו תהיה להגן ולהוכיח את חפותו. ההבדל העיקרי הוא שבהליך פלילי הפרקליטות היא זו שמחליטה האם להגיש או להגיש כתב אישום, החלטה שנקבעת על פי האדם המנהל את התיק ובהתאם לראיות הקיימות שנדרשות במטרה להרשיע את הנאשם.
חשוב לזכור, הדין הפלילי מורכב ממערכת סבוכה של חוקים ותקנות המגדירים כיצד עלינו להתנהג ולמעשה המדינה מבקשת להוקיע את אותן עבירות באמצעות פעולות אכיפה שונות. למרות שהדין הוא זה שאמור להסדיר את אותן תקנות, המדינה, הן בהיבט המשפטי (פרקליטות) והן בהיבט הפיזי (המשטרה) לוקחת על עצמה את האחריות.
כיצד ההליך הפלילי מבצע הבחנה בין סוגי העבירות הפליליות השונות?
יש המון סוגי עבירות פליליות החל מסחר בסמים, הטרדה מינית, אונס, הריגה, רצח, נהיגה בשכרות ועוד. ההבחנה מתבצעת לפי חומרת העבירה:
1. עבירות מסוג חטא – אלו הן עבירות ברמה הקלה יותר כאשר הדין לאותן עבירות הוא עד 3 חודשי מאסר או לחלופין קנס שאינו עולה על שיעור מקסימלי קבוע הנקבע בחוק.
2. עבירות מסוג עוון – אלו הן עבירות שהעונש הקבוע עולה על 3 חודשים, אך איננו עולה על 3 שנים, או לחלופין קנס בשיעור שעולה על השיעור המקסימלי הקבוע בחוק.
3. עבירות מסוג פשע- אלו הן עבירות שהמאסר עליהן עולה על 3 שנים.
בנוסף, קיימת הבחנה בהיבט המוסרי. כלומר יש עבירות שנקבעו כבלתי מוסריות כמו רצח או גניבה בעוד יש עבירות שאסורות מעצם האיסור אך אינן בלתי מוסריות בהכרח כמו למשל עבירות תנועה.
לסיכום, אם אתם מואשמים בעבירה פלילית מכל סוג, התייעצו עם עורך דין פלילי מקצועי, בתחילת התהליך המשפטי הפלילי נגדכם.
אין תגובות. לכתבה “עורך דין פלילי מסביר: ההבדל בין עבירות מסוג חטא, עוון ופשע”